What's wrong with this picture?
Een groepstentoonstelling met werken van Mike Bouchet, Libia Castro & Ólafur Ólafsson, Riley Harmon en Atelier Van Lieshout.

Met trots presenteert AVL Mundo de groepstentoonstelling ‘What’s wrong with this picture?’ met werk van kunstenaars Mike Bouchet, Libia Castro & Ólafur Ólafsson, Riley Harmon en Atelier Van Lieshout. De tentoonstelling is geopend gedurende de weekenden van vrijdag 7 t/m zondag 23 september, en biedt een aanvullend programma met muziek en artist talks.

De tentoonstelling toont werken vol zwarte humor en met urgente vragen, die een sombere kijk op de werkelijkheid laten zien. Bezoekers worden aangezet tot nadenken over wat we voor lief nemen en vragen zich af: “wat klopt er hier niet?”

In deze wereld heeft elk mens – theoretisch gezien – dezelfde rechten, maar niet iedereen heeft dezelfde middelen om hiernaar te handelen. Verschillende factoren beïnvloeden de mogelijkheden tot gelijke kansen, het gevoel van vrijheid en de makkelijkste weg door het leven. De maatschappij erkent deze verschillen, maar er wordt vaak betoogd dat deze verschillen niet nadelig zouden moeten zijn. Tegelijkertijd worden tegenstrijdige acties – die juist recht tegenover gelijkheid staan – voor lief genomen. Het veilig stellen van onze privileges: wat zijn we bereid hiervoor op te geven, wat willen we hiervoor inruilen, wat staan we toe en wat negeren we?

De groepstentoonstelling ‘What’s wrong with this picture?’ toont de veronderstellingen en vooroordelen over mensen die van ons verschillen, en hoe dit zich verhoudt tot huidige maatschappelijke structuren. De kunstenaars markeren de kloof tussen droom en werkelijkheid als het gaat om gelijkheid, elk ingaande op voorbeelden van hiaten tussen de huidige situatie en waar we naartoe willen. De samenstelling van deze werken – in één ruimte samen gepresenteerd en allemaal individueel tentoongesteld – roepen het gevoel van een irreële werkelijkheid op, die oproept tot actie over te gaan.

Events

Vrijdag 7 september, 17:00 – 19:00 uur

AVL Mundo opent haar tentoonstelling op vrijdagavond, met o.a. een performance van kunstenaar Riley Harmon i.s.m. Theater Hofplein. De performance is te bezoeken gedurende de opening en live te zien via de AVL Mundo facebook en andere (social media) kanalen.

 

Zaterdag 8 september, 19:00 – 23:00 uur

Dit is de tweede keer op rij dat AVL Mundo’s beeldentuin als locatie dient voor BLOCK PARTY met Rico and Sticks – Nederlands’ hiphop iconen – georganiseerd door Rotown en Motel Mozaïque. Voor dit evenement kunnen kaarten gekocht worden via Motel Mozaïque.
 

Zondag 9 september, 18:00 uur

AVL Mundo organiseert een artist talk met kunstenaar Mike Bouchet, ingaande op zijn werk en gerelateerde thema’s.
 

Zaterdag 22 september, 20:00 uur

De Doelen, Rotterdams concertgebouw, organiseert MUTED in de tentoonstellingsruimte van AVL Mundo. Dit stuk is speciaal gecomponeerd voor violiste Monica Germino – meer informatie en tickets zijn verkrijgbaar via De Doelen.
 

Zondag 23 september, 16:00 uur

AVL Mundo organiseert een artist talk met kunstenaar Riley Harmon over zijn huidige kunstpraktijk en recent werk.


Het werk van Riley Harmon is ondersteund door Mondriaan Fonds, TodaysArt, en Stichting Stokroos.

 

WHAT’S WRONG WITH THIS PICTURE?

7 – 23 SEPT, VR – ZO, 12:00 – 18:00 UUR 
 

AVL MUNDO
KEILEWEG 16 – 18
3029 BS ROTTERDAM
WWW.AVLMUNDO.ORG

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

AVL Mundo hosts De Geheime Tuin
Bij De Geheime Tuin wordt een locatie, deze zomer de beeldentuin van AVL Mundo, omgetoverd tot een magisch tuinfeest. Een creatieve vrijplaats waar bezoekers een verrassende programmering kunnen ontdekken met dans, theater, performance, muziek, workshop en exposities. 

De Geheime Tuin is geopend van donderdag t/m zondag tussen 26 juli en 12 augustus. Openingstijden zijn 13:00 - 23:00 uur en de entree is een maar €3. Meer informatie op de website van De Geheime Tuin


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ART BREAK strandfestival Hoek van Holland

Zaterdag 23 en zondag 24 juni a.s. vindt de tweede editie van ART Break plaats. Het evenement viert de relatie tussen kust en kunst en wordt gehouden aan het strand van Hoek van Holland, Rechtestraat 31. Van een kunstinstallatie van Joep van Lieshout tot aan schilder- en 3D performances, dans en muziekvoorstellingen en een excursie door beschermd natuurgebied dat krijgsgeschiedenis uit de 20e eeuw herbergt, ART Break is er voor iedereen. AVL Mundo organiseert de plaatsing van twee werken van Atelier Van Lieshout, die wederom de kern van het festival zullen vormen. 

ART Break, Rechtestraat 31, Hoek van Holland - 23 en 24 juni 2018. ART Break is georganiseerd door ondernemers van de Rechtestraat en wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Festivals, Hoek van Holland - Gemeente Rotterdam, Zuid-Hollands Landschap en AVL Mundo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

AVL MUNDO Resident Felix Burger onderdeel tentoonstelling 'Nothing New'

Tijdens de Salone del Mobile in Milaan, van 17 tot en met 22 april a.s. komt Lensvelt met een expositie genaamd ‘Nothing New’ in het Museo Diocesano. De tentoonstelling, geïnitieerd door Anne van der Zwaag (directeur OBJECT Rotterdam) en gecureerd door Maarten Spruyt combineert meubelklassiekers uit de collectie van Lensvelt met kinetische kunstwerken van onder meer Atelier Van Lieshout, maar ook van AVL Mundo’s voormalig resident Felix Burger. Zo zal het werk Shell Shock Syndrome (2014) te zien zijn. Een werk dat eerder te zien was tijdens de opening van het culturele seizoen bij Mundo. Hiermee sluit het aan bij de ondertitel van de tentoonstelling: “Niets nieuws maar toch heel vernieuwend.”

‘Nothing New’ Fondazione Lensvelt, Museo Diocesano, Corso di Porta Ticinese 95, Milano. 17-22 april 2018. Concept: Anne van der Zwaag. Curator en styling: Maarten Spruyt

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

AVL MUNDO X OBJECT PARTY curated by MOMO18

Op vrijdag 9 februari vindt de AVL MUNDO X OBJECT PARTY curated by MOMO18 plaats bij AVL Mundo. Tussen de meest indrukwekkende beelden en installaties van Joep van Lieshout presenteren we samen met Motel Mozaïque en OBJECT Rotterdam een spetterende line-up: dans mee op de afro-boogie van ARP Frique, de noisepunk van SONNDR, eclectic african hiphop van JJAQ en DJ Caligula a.k.a. Joep van Lieshout kruipt ook achter de draaitafels. 

Eyecatcher van de avond zal ‘Blast Furnace’ zijn. Dit gigantische kunstwerk van Joep van Lieshout is een uit staal vervaardigde hoogoven en en leefomgeving van meer dan 11 meter hoog. Blast Furnace zal tijdens de party fungeren als backdrop én podium!

Het feestje start direct om 19.00 uur wanneer de deuren van AVL Mundo (gelegen in het rauwe Rotterdamse havengebied M4H) openen en sluit naadloos aan op het programma van Art Rotterdam Week en OBJECT Rotterdam. Tickets a 10 euro (inclusief servicekosten) zijn NU verkrijgbaar via de site van Motel Mozaïque.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Back to the future?! 

Carlijn Kingma, Kasey Short en Atelier Van Lieshout

 

Tijdens ART Rotterdam, van 8 t/m 11 februari 2018, staat AVL Mundo in het teken van de toekomst. In een tentoonstelling, genaamd: Back to the Future?! staan drie verschillende toekomstvisies van kunstenaars Carlijn Kingma, Kasey Short en Atelier Van Lieshout centraal. Met behulp van videokunst, sculpturen en pentekeningen wordt de bezoeker geconfronteerd met vragen over migratie, religie, toekomst en de onzekerheid rond deze thema’s. In aanvulling op de werken kan de liefhebber vragen stellen aan de kunstenaars of deelnemen aan een rondleiding.

Op vrijdagavond, 9 februari, organiseert AVL Mundo in samenwerking met Motel Mozaïque en OBJECT Rotterdam een muzikale belevenis:  The AVL Mundo x Object P A R T Y presents music & art curated by MOMO18. Met Arp Frique, SONNDR, DJ JJAQ en DJ Caligula (Joep van Lieshout). De avond start som 19.00u en sluit naadloos aan op het programma van Rotterdam Art Week en OBJECT. Kaarten zijn te koop via onze facebook-pagina

 

Wanneer: Art Rotterdam week, do 8 – zo 11  februari 2018, 11-19 uur

Waar: Atelier Van Lieshout/AVL Mundo

Keileweg 14/18

3029 BS Rotterdam

Entree: gratis, op vrijdagavond na.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BRUTUS PRESENTEERT FELIX BURGER: 8 september - 15 oktober 2017

Long way to happiness (de lange weg naar geluk)

 

AVL Mundo nodigt u uit voor de opening van het culturele seizoen en om BRUTUS te komen bekijken. BRUTUS is de nieuwe expositieruimte van AVL Mundo, gelegen aan Keileweg 14.

Artist-in-Residence, Felix Burger, toont in BRUTUS zijn meest recente werk dat het resultaat is van zijn residency. De ruimtevullende installatie laat beelden zien uit onze collectieve geheugen die door een subjectieve matrix worden gehaald. In dit proces worden de beelden omgevormd in een absurd en intiem theater dat alles tussen 11 september en een verjaardagspartijtje toont. Naast Burger’s nieuwste werk, is ook zijn befaamde installatie ‘Shell Shock Syndrome’ uit 2014 te zien zijn.

Tot slot is er vroeg werk van Atelier Van Lieshout te zien zijn in de Kathedraal.


 

De tentoonstelling is donderdag t/m zondag te bezoeken van 13.00u tot 17.00u. Entree is gratis.

Op 15 oktober wordt de tentoonstelling afgesloten met een Artist Talk tussen Felix Burger en Mariëtte Dölle (directeur Museum Kranenburgh). Meldt u aan via mail at avlmundo. org

 

AVL Mundo bedankt het Goethe Instituut, Heijmans Vastgoed en onze private donateurs voor hun bijdrage

 

MEER MUNDO

We zijn een officiële locatie tijdens de Wereld Havendagen op 1 en 2 september 2017. Kijk voor het programma op onze facebookpagina. Dit evenement is een samenwerking met Motel Mozaïque en Bureau Stadshavens.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Happening Rotterdam ART Week 9-12 februari 2017

Ook dit jaar organiseert AVL-Mundo een tentoonstelling tijdens Rotterdam Art Week: Happening. Happening toont werk van kunstenaars Jason Page, Jennifer Caubet, Felix Burger en Atelier Van Lieshout, en videokunst uit de Hugo Brown Family Collection. Speciaal voor de gelegenheid is er daarnaast een programma met dagelijks performances, rondleidingen en artist talks.


AVL-Mundo’s huidige artist-in-residence, Jason Page, presenteert tijdens Happening zijn project #Americaninresidence. Page gebruikt in zijn werk – textiel, prints en objecten – vaak iconische Amerikaanse beelden en logo’s. Met #Americaninresidence reflecteert hij op een ironische manier op de VS en haar beeldcultuur, en onderzoekt hij wat het betekent om in deze tijd Amerikaan te zijn, in zijn eigen ogen én in die van anderen - een vraag die sinds november 2016 steeds actueler is geworden.
Naast Page zullen ook de residents van 2017, Felix Burger en Jennifer Caubet, een vooruitblik op hun plannen voor het komend jaar presenteren. Daarnaast is er videokunst te zien uit de Hugo Brown Family Collection, parallel met de tentoonstelling Human/Digital: a symbiotic love affair in de Kunsthal.

 

AVL-Mundo is tijdens Art Rotterdam van donderdag tot en met zondag geopend van 12 – 17 u.

Entree en deelname aan de rondleidingen of artisttalks: gratis

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AVL-Mundo onderdeel van de IABR-2016-The Next Economy

Tijdens de IABR openen zowel de Beeldentuin van AVL-Mundo als de Voedseltuin haar deuren. Bezoekers zijn van harte welkom op elke doordeweekse dag van 09:00 tot 17:00 tot en met 8 juli 2016. 

 

Waar: Atelier Van Lieshout/AVL-Mundo

Keileweg 14/18

3029 Rotterdam

 

Entree: gratis 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Artist-in-Residency AVL-Mundo opent voor het eerst haar deuren tijdens Art Rotterdam 2016

Tijdens Art Rotterdam 2016 opent AVL-Mundo haar deuren en, voor de eerste keer, haar nieuwe Artist-in-Residency. Het publiek krijgt een preview van het meeste recente werk van resident Anthony Nestel, een jonge Belgische videokunstenaar wiens werk zowel reflecteert op onze huidige samenleving, maar ook op zijn persoonlijke geschiedenis. In de beeldentuin en expositieruimtes is een tentoonstelling van kinetische sculpturen van Atelier Van Lieshout, speciaal samengesteld voor Art Rotterdam, te zien.

Anthony Nestel, The Ganda Massacre, 2015 - image GJ van Rooij

 

Wanneer: Art Rotterdam week, do 11 – zo 14  februari, 11-18 uur

Er is dagelijks een gratis rondleiding voor het publiek, om 15.30.

 

Waar: Atelier Van Lieshout/AVL-Mundo

Keileweg 14/18

3029 Rotterdam

 

Entree: gratis

 

Hoe ons te bereiken: Atelier Van Lieshout/AVL-Mundo is een officiële halte van de Art Rotterdam shuttle bus, die ieder kwartier rijdt tussen de hoofdbeurs in de Van Nelle Fabriek, de andere beurzen en evenementen in het centrum van Rotterdam en rond de Wilheminapier en Atelier Van Lieshout/AVL-Mundo in het Vierhavens. Daarnaast is AVL-Mundo goed bereikbaar met het openbaar vervoer, vlakbij halte Marconiplein, en met de auto, via de ring A20, afrit ‘Spaanse Polder’.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Atelier Van Lieshout/AVL-MUNDO was onderdeel van het officiële programma van ART Rotterdam 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van donderdag 5 tot zondag 8 februari 2015 waren zowel het atelier en de tentoonstellingsruimte geopend voor het publiek, dagelijks van 13.00 tot 21.00. Voor de eerste keer te zien in Nederland was de Blast Furnace, een meer dan 11 meter hoge stalen installatie, die zowel een eerbetoon is aan ons industriële verleden maar ook een vooruitblik biedt op productiemethodes van de toekomst. Daarnaast ging het team van AVL smelten en gieten in de rokende ovens en rudimentaire machines van de Happy Industry installatie. Zowel Blast Furnace als Happy Industry werden speciaal voor ART Rotterdam geïnstalleerd.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rudimentaire machines, rokende ovens, zwarte wolken, industrieel kabaal en noeste arbeid

in het weekend van 12, 13 en 14 september 2014 heeft Stichting AVL-Mundo industrie naar het hart van Rotterdam gehaald met het festival Happy Industry. Het Museumpark werd omgetoverd tot een tijdelijke nederzetting en kreeg het uiterlijk van een rokend industriegebied. Met een ijzer- en bronsgieterij en smederij als middelpunt speelde zich gedurende drie dagen een doorlopend programma af voor deelnemers en publiek, ter viering van de industrie.

Kunstenaars, ontwerpers en makers - Peter Rogiers, Rossella Biscotti & Kevin van Braak, Frederik Molenschot, Paul Geelen, IJzerij Paulus, Atelier Van Lieshout e.a. – experimenteerden met industriële productieprocessen en waren met knarsende machines en rokende ovens aan het gieten, smelten en smeden.

Deze plaatselijke neo-Industriële revolutie werd ontketend met ondersteuning van de Gemeente Rotterdam, Het Nieuwe Instituut en Rotterdam Festivals en met behulp van Van Uden Logistics, Fondel, Inashco en Caldic BV.

Zowel Stichting AVL-Mundo als Het Nieuwe Instituut maakten een beeldverslag van Happy Industry, onze Neo-Industriele Revolutie in het Museumpark. Kijk ze hier terug:
 
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AVL-Mundo breidt haar territorium uit
 
In de zomer van 2013 organiseerde AVL-Mundo de ontwrichtende, schurende en grensoverschrijdende openingstentoonstelling Territory, met 5 internationaal gerenommeerde kunstenaars: Itziar Okariz (SP), Philippe Meste (FR), Erik van Lieshout, Kevin van Braak, en Atelier Van Lieshout.
 
 
De betrokken kunstenaars staan erom bekend in hun werk tot het uiterste te gaan, waarbij ze niet schuwen om persoonlijke, ethische en soms ook morele grenzen op te rekken of te doorbreken. De tentoonstelling is positief ontvagen door pers, professionals en publiek:
 
‘Spelen met de Grens’, Metropolis M
‘Territorio è creatività da esplorare’, Flash Art
‘Joep van Lieshout gaat voor zijn grote droom’, AD